Dahili ve Harici Kumanda Alıcıları Arasındaki Farklar
Otomatik geçiş sistemleri ürünlerinde, en çok tercih edilen komuta yöntemi olan kumanda ile komuta etme yönteminin, iki ana elemanı mevcuttur. Bunlar verici (kumanda) ve alıcı dediğimiz ürünlerdir.
Sistemin alıcısına yine aynı sistemin kumandası yani vericisi tanıtılır. Ardından herhangi bir komut verilmesi halinde alıcı vericiden gelen komutu algılayarak sistemi çalıştırır.
Vericiler yani kumandalar, sadece uyumlu oldukları yani aynı markanın ürünleri olan alıcılar ile çalışmaktadır. Bu sebeple genellikle geçiş sistemi ürünlerinin içerisinde markanın alıcısı mevcuttur. Kendi kumandaları ile çalışması ve en güvenli sistemi yaratmak adına sisteme dahil edilen bu alıcılar ikiye ayrılılar. Bizde bugün bu ayrım konusunda sizleri aydınlatıp, kafanızdaki soru işaretlerini ortadan kaldıracağız.
Kumanda alıcıları “Harici Alıcı” ve “Dahili Alıcı” olarak ikiye ayrılmaktadırlar.
Dahili Alıcı
Dahili alıcılar, motorun, bariyerin veya herhangi bir kumanda ile komuta edilen sistemin anakart veya kontrol kartı dediğimiz beyin kısmının içerisinde gömülü halde sunulurlar. Dahili alıcılar harici alıcılar ile birebir aynı görevi çok daha ekonomik şartlar ile sağlasalar da ergonomi ve pratiklik anlamında harici kumanda alıcılarının oldukça gerisindedirler.
Kumandaların alıcıya tanıtılması anakart üzerinden gerçekleşir ve tüm ayarları anakart üzerinden sağlanır. Bu alıcılar sökülemezler, herhangi bir arıza durumunda tüm anakartı sökmek ve o şekilde tamir yada garantiye göndermek gereklidir. Buda sisteminizin bir süre çalışmamasına sebebiyet verir. Arıza ve değişim durumlarının dışında ise pratiklik anlamında da dezavantajları bulunur. Sisteminiz değişimi veya anakartın değişimi durumlarında tüm kumandaları yeni gelecek olan karta veya ürüne teker teker tanıtmak gerekmektedir, haricilerde ise böyle bir durum yoktur.
Harici Alıcı
Harici alıcılar dediğimiz üzere dahili alıcılara göre son derece ergonomik ve pratik ürünlerdir. Bozulması halinde alıcı yerinden kolaylıkla çıkarılıp, tamire gönderilebilir. Kumanda tanıtma işlemi hakkında bilgisi olmayan biri, olan birine kumandalar ile birlikte alıcıyı gönderebilir ve tanıtılmış halde geri alıp sistemine dahil edebilir. Sistem veya ürün değişikliklerinde harici alıcı sökülüp, yeni sisteme takılabilir. Böylece hali hazırda tanıtılmış olan kumandalar hiçbir uğraşa gerek olmadan yeni sistemde aynen çalışabilmektedir. Ayrıca kablolu modellerinin yanı sıra direkt olarak dişli yani soketli sistemle tak çıkar yapılabilen çok pratik harici alıcılar da mevcuttur.
En büyük avantajlarından biri ise harici alıcıların ayrı olarak satılmasıdır. Örneğin Nice marka sisteminize BFT marka bir alıcı alarak, BFT kumandalarının da sisteminizi çalıştırmasını sağlayabilirsiniz.
Yüksek kumandalı sistemlerde ekonomik seçenekler olan Çin veya yerli üretim harici alıcılar tercih edip sistemlerinizin kumanda ve alıcı maliyetlerini ciddi anlamda düşürebilirsiniz.
Hangi Kumanda Alıcısı Tercih Edilmeli ?
Genellikle markalar ürünlerin daha ekonomik olması adına dahili alıcılar kullanmaktadırlar. Fakat üst segment ürünlerin çoğunda harici alıcı sistemi mevcuttur.
Bir sistem ürünü satın alırken veya kurulum sağlatırken, alıcınızın harici olmasına dikkat etmek başlangıçta ufak bir maliyet yaratsa da ileri ki zamanlarda işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Eğer dahili alıcılı bir sisteminiz mevcutsa, bu sisteme harici bir alıcı satın alıp, aldığınız alıcının kumandalarını kullanmakta tamamen özgürsünüz bunu da bilmenizde fayda var.
Kafanızı takılan kısımlar veya detay bilgiler için yorumlar kısmından sorunuzu bizlerle paylaşabilir veya iletişim kısmında bize ulaşabilirsiniz.